INDUSTRY GUIDE
zoeken | portals | berichten | aanmelden | login

Ali Remmelts neemt afscheid van Movies that Matter

Movies that Matter
Ali Remmelts neemt per 1 juli na 15 jaar afscheid als zakelijk directeur van Stichting Movies that Matter, organisator van het gelijknamige mensenrechtenfilmfestival. Remmelts was al vanaf het begin betrokken bij het evenement, toen nog het Amnesty International Film Festival. De zoektocht naar een opvolger is inmiddels begonnen.

In 1995 startte Ali bij Amnesty International als bureau- en eindredacteur van o.a. Wordt Vervolgd. In haar hoedanigheid van uitgever periodieken en internet bij Amnesty was ze in 1998 betrokken bij de voorloper van het Movies that Matter Festival: het Amnesty International Filmfestival in Amsterdam.

In 2006 werd Movies that Matter onder leiding van Taco Ruighaver een zelfstandige organisatie en in 2009 vertrok het festival onder eigen naam naar Den Haag, de stad van vrede en recht, met Ali als zakelijk directeur. Ze bouwde met een niet aflatende energie een breed netwerk aan partners en fondsen op die onmisbaar zijn geworden voor de organisatie. Het festival groeide uit tot een negendaags film- en debatfestival met onder meer een indrukwekkend hoofdprogramma rond mensenrechtenactivisten en ruim 27.000 bezoekers, een jaarlijkse Tour met mensenrechtenfilms langs achttien theaters door het hele land en een uitgebreid landelijk educatieprogramma waaraan jaarlijks zo’n 190.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten deelnemen. Ook ondersteunt Movies that Matter mensenrechtenfilmfestivals in landen waar mensenrechten en persvrijheid onder druk staan met subsidies, workshops en advies.

Ali Remmelts loodste, inmiddels samen met artistiek directeur Margje de Koning, de organisatie door de pandemie. Na een geannuleerd festival, een volledig online en een hybride variant, vond vorige maand de 15de editie in Den Haag weer volledig fysiek plaats in Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui, Pathé Buitenhof, en andere locaties in Den Haag en acht satellietsteden.

De Raad van Toezicht heeft de leiding over de openbare wervings- en selectieprocedure, die start op 5 mei 2023.


Lilian Gonçalves – Ho Kang You, Voorzitter van de Raad van Toezicht Movies that Matter:
“We zijn Ali onnoemelijk erkentelijk voor haar uitzonderlijke bijdrage aan MtM in de afgelopen 18 jaar. Dit jaar werd de 15de editie van het MtM Filmfestival gevierd in Den Haag. Het was een prachtig evenement waarin met de openingsfilm ‘Kinderen van de Oost’ de toon werd gezet. Mensenrechten in Oost en West, verbinding en confrontatie werden bespiegeld in debatten met makers in publiek. Prachtige mijlpalen zijn bereikt onder Ali’s bezielende leiding. Zonder Ali was er geen Movies that Matter. We zullen haar missen, maar de fundamenten zijn gelegd om de toekomst van MtM met vertrouwen tegemoet te zien.”

Margje de Koning – Artistiek Directeur:
“Heel graag bedank ik Ali, namens het team, voor haar ongelofelijk toegewijde werk voor MtM. Ze stond aan de wieg van ons prachtige festival, educatieprogramma, On Tour & Events en internationale werk. Ali heeft in 15 jaar een indrukwekkend netwerk opgebouwd aan partners en fondsen die onmisbaar zijn voor Movies that Matter. Nu staan het festival en de organisatie mede dankzij haar niet aflatende energie als een huis. Grote lof voor alles wat Ali voor MtM heeft betekend. Haar grote engagement voor mensenrechten en rechtvaardigheid wordt vanzelfsprekend voortgezet! En natuurlijk gaan we haar missen! We wensen Ali een mooi nieuw avontuur toe!”

Ali Remmelts:
“Film opent je ogen voor de wereld om je heen, laat je zien hoe belangrijk het is mensenrechten te blijven beschermen. Veel indrukwekkende films kwamen voorbij in de afgelopen 15 jaar. Ik noem hier graag Aurora’s Sunrise – de zeer terechte publiekswinnaar dit jaar. Heel knap hoe de filmmaker een ‘vergeten’ onderwerp als de Armeense genocide op een prachtige, zeer toegankelijke manier over het voetlicht brengt.

Bijzonder trots ben ik op het fantastische team dat aan de hand van goed gekozen films onvermoeibaar aandacht vraagt voor belangrijke mensenrechtenkwesties, ver weg en dichtbij. Mijn grote dank gaat daarbij uit naar alle partners die ons werk mogelijk maken. Zonder de niet aflatende steun van partners als de Nationale Postcode Loterij, Amnesty International, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Gemeente Den Haag, tál van fondsen, maar ook – vanaf het begin – dagblad Trouw, zouden we deze mensenrechtenverhalen niet kunnen laten zien.”Link bij dit bericht:
link naar website
report NOT OK send to a friend send a comment


Bericht geplaatst door: Movies that Matter
login om te reageren op dit bericht
Op: 08-05-2023 / 626 x bekeken
bekijk profiel